Кава й чай знижують ризик серцевої аритмії

Дослідники з'ясували, що 300 міліграм кофеїну на день – безпечна норма навіть для людей з серцево-судинними захворюваннями. І навіть корисна!

Авторитетний науковий портал naked-science інформує про нове дослідження, яке провели вчені з Інституту серця і діабету імені Бейкера. Вони скористалися даними попередніх досліджень і з'ясували, що невелика кількість кофеїну не перешкоджає роботі серця, інформує Ukr.Media.

Фахівці обробили інформацію з 11 міжнародних досліджень, в яких загалом взяли участь 360 тисяч добровольців. Метааналіз показав, що у 228 465 чоловік, які щодня вживали каву, частота фібріляцій передсердь зменшилася на шість відсотків, а у 115 993 пацієнтів – знизилась на 13 відсотків.

Глава електрофізіологічного відділення інституту доктор Пітер Кістлер (Peter Kistler) пояснив:

«Кофеїнові напої, такі як кава і чай, мають довгострокові антиаритмічні наслідки. Цю властивість вони виявляють завдяки своєму опору аденозину. У розглянутих нами дослідженнях пацієнти, які споживали невелику кількість кави і чаю, мали більш низькі шанси розвитку проблем з серцевим ритмом».

Так, у 103 пацієнтів, які перенесли інфаркт, покращилася частота серцевих скорочень через 353 міліграм кофеїну на день. Інші роботи також показали, що 300 мг на добу (приблизно три чашки кави) не викликають загрозу для хворих на аритмію. Тільки у двох випадках, коли люди випивали по десять чашок на день, збільшувався ризик порушення роботи серця.

Джерело