Речі, які не можна робити при підвищеній температурі тіла

У спробах впоратися з інфекцією організм підвищує температуру тіла. Ми ж, часто не розуміючи цього, прагнемо зняти симптом. А адже бабусині поради закутатися в ковдру і попивати гарячий чай у такому випадку можуть тільки погіршити ситуацію, передає Ukr.Media.

Напередодні періоду застуд ми з'ясували, які помилки найчастіше ми здійснюємо при спробах знизити високу температуру.

Їмо жирну або гостру їжу

При підвищенні температури на 1 градус обмін речовин в організмі прискорюється, тому їсти потрібно обов'язково. «Важка» їжа (смажене, гостре) не підійде, тому що створює для травної системи додаткову роботу і заважає організму боротися з інфекцією.

Правильний підхід:

  • Харчуватися дробно маленькими порціями.
  • Включити в раціон легкозасвоювані продукти, збагачені білками, мінералами і вітамінами (фрукти, ягоди, варені овочі, білкові продукти).
  • Будь-яка їжа повинна бути кімнатної температури (гріти її не варто).

Їмо продукти, що містять цукор

Вчені з'ясували : збільшення рівня глюкози в організмі скорочує кількість лейкоцитів, які відповідають за знищення інфікованих клітин. Іншими словами, від температури позбутися вдасться зовсім не скоро.

Правильний підхід:

  • Якщо хочеться солодкого, краще віддати перевагу фруктам.

П'ємо гарячий чай і каву

Висока температура зневоднює організм, тому пити потрібно багато, але правильно. Гарячий чай або молоко провокують посилення спеки, і температура зростає. Окремо слід згадати про каву: її не рекомендується пити, так як напій ще інтенсивніше зневоднює організм.

Правильний підхід:

  • Пити теплі чай, соки або воду.
  • Якщо температура не більше 38 °C, можна побалувати себе і гарячим чаєм, але захоплюватися все одно не варто.

П'ємо молоко

У складі молочних продуктів знаходиться білок казеїн, який під дією високої температури ущільнюється. Як підсумок, в шлунку утворюється «гумова» каша, яку дуже важко перетравити.

Правильний підхід:

  • Тамувати спрагу чаєм, соком або простою водою.
  • Пити молоко лише після того, як температура буде збита.

Годуємо грудьми

При температурі вище 38 °C білок, що міститься в молоці матері, яка годує груддю, густне. З-за цього змінюється смак суміші, і дитина може рано відмовитися від грудного вигодовування. Крім того, таке молоко перетравлюється з роботою і іноді призводить до розладу стільця.

Правильний підхід:

  • Збити температуру безпечними засобами і тільки потім приступати до годівлі.
  • Якщо температура тримається довго, використовувати штучну суміш.

П'ємо багато аспірину

Аспірин знижує температуру, але у великих дозах категорично протипоказаний при високому тиску і проблемі з серцем. Дітям до 16 років ацетилсаліцилову кислоту взагалі не рекомендують, тому що вона може спровокувати синдром Рея (набряк печінки та головного мозку).

Правильний підхід:

  • Випити 1 таблетку аспірину до зниження температури.
  • Замінити ацетилсаліцилову кислоту парацетамолом, який діє не так агресивно на шлунок і кишечник.

П'ємо алкоголь після парацетамолу

Сам по собі парацетамол безпечний і ефективний, проте має гепатотоксичний ефект, тобто негативно діє на печінку. Якщо випити кілька таблеток, нічого не трапиться. У випадку з алкоголем удар по печінці буде подвійний, а крім цього, можливі неприємні наслідки у вигляді нудоти та кропив'янки.

Правильний підхід:

  • Утриматися від напоїв, що містять етиловий спирт, на час лікування. Навіть цукерки з додаванням алкоголю краще не раніше ніж через 4-6 годин після прийому парацетамолу.

Паримо ноги і робимо гарячі інгаляції

Гаряча вода підсилює кровообіг і підвищує і без того високу температуру. Інгаляції ж корисно робити при нежиті і хворому горлі, тому що жар вони не знімають, а, навпаки, збільшують. Те ж саме відноситься до гарячих ванн.

Правильний підхід:

  • Парити ноги при температурі нижче 37,5 °C.
  • Робити інгаляції при ГРВІ та інших простудних захворюваннях, які протікають без підвищення температури.

Не провітрюємо кімнату

Сухе застояне повітря – сприятливе середовище для розмноження бактерій та вірусів. Воно може провокувати кашель і нездужання. Тому в кімнаті, в якій знаходиться людина з підвищеною температурою, потрібно організувати циркуляцію повітря. Провітрювання не тільки полегшить стан хворого, але і допоможе не заразитися іншим членам сім'ї.

Правильний підхід:

  • Влітку тримати відкритими кватирки весь час, якщо не створюються протяги.
  • Провітрювати кімнату як мінімум 2 рази в день: перед сном і відразу після сну (хворий у цей момент повинен знаходитися в іншому приміщенні).
  • При дуже сухому повітрі можна користуватися спеціальним зволожувачем або пульверизатором.

Робимо холодний компрес і приймаємо прохолодний душ

Різке охолодження допоможе збити температуру, але на короткий термін. Це екстремальний спосіб «лікування», і користуватися ним небезпечно : при замерзанні слабшає імунітет, а значить, організму стає важче боротися з інфекцією.

Правильний підхід:

  • Швидко прийняти теплий душ при необхідності.
  • Обтиратися вологою теплою ганчірочкою, щоб прибрати піт.

Закутуємося в ковдру

Закутуючись в ковдру або надягаючи теплий одяг, ми підвищуємо температуру, а через це збільшується навантаження на серце і судини. Якщо занадто довго пробути в такій "парильні", можуть виникнути перепади тиску і задишка.

Правильний підхід:

  • Надіти легкий бавовняний одяг, який абсорбує піт.
  • Укутуватися можна, коли спаде температура.

Джерело